Secure FTP gebruiken

< Terug

Beveiligde FTP kan op twee manieren worden gebruikt SFTP en FTP-TLS.
Er zijn echter een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij het gebruik van deze twee varianten.

SFTP

SFTP werkt via poort 22 en dient dus in de firewall voor uitgaand verkeer open te staan om dit te kunnen gebruiken.
De SFTP variant kan alleen worden gebruikt voor het account waarmee je ook in cPanel inlogt.
Heb je binnen je cPanel account zelf extra FTP accounts aangemaakt, dan kun je daarmee niet inloggen via SFTP.

FTP-TLS

FTP-TLS werkt via de Explicit-mode over de normale FTP poort 21. Deze dient dus in de firewall voor uitgaand verkeer open te staan om dit te kunnen gebruiken.
Tevens dienen de poorten 8000-9020 open te staan in de firewall voor inkomend verkeer voor een goede werking van FTP-TLS.

Binnen cPanel kunnen extra FTP-accounts aangemaakt worden.
Dit zijn zogeheten “virtuele FTP-accounts”, waarbij de inlognaam van het account wordt gevolgd door de domeinnaam, bijvoorbeeld “gebruiker@domeinnaam.nl”
Deze virtuele FTP accounts kunnen alleen worden gebruikt met FTP-TLS en niet via SFTP.